16 Eylül 2019 Pazartesi

Egzersiz Yapmak Uyku Sorununa Bir Çözüm Olabilir Mi?

  Hiç yorum yok

Egzersiz Yapmak Uyku Sorununa Bir Çözüm Olabilir Mi?


uyku sorununa doğal çözüm

Uykusuzluk fiziksel ve psikolojik açıdan insanı en çok zorlayan sorunlardan biridir. Canınız uyumak ister, yatağınıza yatar ve gözlerini kapatırsınız ancak bir türlü uyuyamazsınız. Yapılan bir araştırmaya göre her hafta en az 150 dakikalık yapacağınız egzersiz ile daha iyi bir uyku kalitesine sahip olabilirsiniz. Üstelik bu gün içinde daha dinç hissetmenizi de sağlayabilir. Araştırmacılar, 2600 kişiden oluşan 18 - 85 yaş aralığındaki kadın ve erkeği bir teste tabii tuttu. Bu test ile yapılan 150 dakikalık orta veya şiddetli bir egzersizin uyku kalitesini %65 oranında arttırdığını gördü. Ayrıca bu kişiler, daha az fiziksel aktiviteye sahip kişiler ile karşılaştırıldığında gün içinde daha dinç hissettiklerini söylemişlerdir.

Egzersiz yapmak şüphesiz ki insan sağlığı açısından en önemli maddelerden biridir. Bu araştırma da egzersizin ne kadar önemli olduğunu gösteren araştırmalardan biri olmuştur. Yetişkin insanların yaklaşık %35 - %45 aralığı geceleri uyuyama ve gündüzleri de uykulu olma gibi sorunlar yaşamaktadır. Siz de bunlardan biriyseniz bilimsel kanıtlara kulak verip egzersize başlayarak uyku kalitenizi arttırmayı deneyebilirsiniz.



Bireylerde sağlık, yaş, depresyon ve sigara kullanma alışkanlıkları kontrol altına alındıktan sonra düzenli yapılan egzersizlerle gün boyu uyuşuk ve uykulu hissetmeme oranı oldukça büyük miktarda azalmıştır.

Ayrıca yorgunken konsantre olma konusunda %45 azalma ve uyku sırasında bacak kramplarında da ortalama %65 azalma görülmüştür. 

Yapılan araştırmaların sonuçları düzenli yapılan egzersizlerle uykusuzluk arasında bağlantı olduğunu göstermiştir. Bu da düzenli olarak egzersiz veya herhangi bir fiziksel aktivite yapmanın kişinin gün içindeki enerjisini ve iş verimliliğini olumlu yönde etkileyebilmektedir. Veya bir öğrenci için okulda derslerine odaklanma yeteneklerinde olumlu etki sağlayacağını göstermiştir.

Uykusuzluk sorunu yaşayan insanlardan biriyseniz bu konuda öncelikle doktorunuza danışabilirsiniz. Daha sonrasında ise düzenli egzersizlere başlayarak uyku kalitenizde ve gün içindeki uyuşukluğunuzda olumlu etki olup olmadığını görebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Editör Tavsiyesi

Venom (2018) Filmi İncelemesi

Venom Filmi İncelemesi - İzlenmeye Değer Mi? Venom Filmi Konusu Eddie Brock, bir araştırmacı gazeteci olarak görev yapmaktadır. Bir...