15 Eylül 2019 Pazar

Hamile Kadınların Ağırlık Egzersizi Yapması Zararlı mı?

  Hiç yorum yok

Hamile Kadınların Ağırlık Egzersizi Yapması Zararlı mı?







hamile kadınlar için ağırlık egzersizleri

Doktorlar yıllar boyu hamile kadınlara ağırlık antrenmanı konusunda tavsiye vermeye çekinmişlerdir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki düşük ve orta şiddette yapılan ağırlık egzersizleri hamile kadınlar için yararlı ve güvenli. Araştırmacılar, 12 haftalık bir süre diliminde 32 hamile kadında dinlenme esnasındaki kan basıncı değişikliklerini, kullanılan ağırlık egzersizlerindeki ilerlemeyi ve potansiyel zararların etkilerini ölçümlediler. Toplamda 618 egzersiz programının sonrasında, araştırmaya katılmış olan hamile kadınların hiçbiri kas veya iskelet sistemi zedelenmesine maruz kalmadı. Peki hamile bir kadının ağırlık egzersizi yapması zararlı mıdır? Hamileyken yapılan spor bebeğe zarar verir mi?

32 kadın her hafta 2 kez 6 adet egzersiz yaptı. Bu egzersizler de sırt ağrısı ve fonksiyonlarında önemli rol oynayan kaslara yönelik yapıldı. Kaldırılan ağırlık, egzersizlerin hepsinde 12 hafta boyunca %36 oranında arttırıldı. Kadınlar hamile olmalarına ve daha önce hiçbir ağırlık çalışması yapmamasına rağmen güçlerini arttırabildikleri ortaya çıktı.

hamile kadınlar için egzersizler


Doktorların hamile kadınlara ağırlık antrenmanı önermekte çekinmelerinin nedeni, gevşetme olarak da bilinen ve vücudu doğuma hazırlanmasını sağlayan bağ dokusunun daha gevşek olmasına neden olan bir hormon üretmesidir. Bu gevşekliğin artması da kişide ortopedik açıdan yaralanmalara neden olabilir. Yapılan çalışmada, bu gevşeme miktarının artmasıyla ilgili olarak yaralanmaları önlemeye yönelik düşük ve orta dereceli egzersizlere başvurulmuştur.

Pelvik kası ağrısı, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi 618 eğitim seansı sonrasında 13 sorunlu semptom gözlemlenmiştir. Bel ağrısı çeken kadınlarda pelvik ağrısı gözlemlenmiş ve bu sonuç da hiç şaşırtıcı olmamıştır. Kadınlar yaptıkları birkaç egzersizden sonra doğru nefes alma tekniklerini korumaya devam ederken, ağırlık kaldırma tekniğini de doğru öğrendikleri için baş dönme oranlarında da düşüş yaşanmıştır.

Araştırmacılar tüm bu egzersiz furyası boyunca kadınların kan basınçlarını da kontrol ettiler. Çünkü ağırlık antrenmanlarının kan basıncını düşürüp düşürmeyeceğini veya tam tersi kan basıncını arttırıp arttırmayacağını öğrenmek istiyorlardı. Bireyler, yaptıkları bir antrenmandan hemen sonra düşük miktarda kan basıncı düşüşü yaşıyorlardı. Ancak hamile kadınlarda her seans sonrası yaptıkları ölçümlerde hamile kadınlarda hiçbir değişiklik gözlemleyememiştir.

Ancak her ne olursa olsun kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için kendi başınıza iş yapmaya kalkışmayın. Öncelikle bu konuyla ilgili doktorunuzla görüşün. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda bir program oluşturarak antrenman ve egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını garanti altına almış olursunuz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Editör Tavsiyesi

Venom (2018) Filmi İncelemesi

Venom Filmi İncelemesi - İzlenmeye Değer Mi? Venom Filmi Konusu Eddie Brock, bir araştırmacı gazeteci olarak görev yapmaktadır. Bir...